Smittevern og diverse

Velkommen!

Først og fremst, velkommen som student på NTNU, Norges største og beste universitet! I år er det enda flere en vanlig som har søkt høyere utdanning, så mange at regjeringen har lagd 4000 nye studieplasser i Norge. Dette gjør at dere som starter høsten 2020 blir et stort og godt kull med studenter.

Om dette informasjonsskrivet

Dette informasjonsskrivet er laget for å sørge for at de nye studentene som begynner høsten 2020 har litt informasjon om forskjellige relevante ting før de ankommer campus fysisk. Alle de fargede linkene (bortsett fra denne) linker videre til mye nyttig informasjon som du har muligheten til å lese over. Du trenger dermed ikke klikke på alle linkene, men du oppfordres til å gjøre det dersom du er interessert. Det anbefales å lese hele skrivet, da det er mye nyttig informasjon om dine første uker på NTNU, spesielt med tanke på smittevern og rutiner som kommer til å måtte opprettholdes ved studiestart.

Hva burde du gjøre før studiestart?

Før du ankommer NTNU som ny student er det et par ting man burde gjøre. Disse er ikke obligatoriske, med det kan spare deg endel tid, og det gjør at du er godt forberedt til oppstarten. Du kan finne NTNUs informasjon om hva du burde gjøre her. For å oppsummere den kjapt, så burde du

I tillegg til dette anbefaler jeg at du

Det er også obligatorisk for alle studenter og ansatte og ta NTNUs Smittevernkurs. Dette kurset tar rundt 15 minutter og går gjennom hvilke smittevernrutiner man må opprettholde når man er på NTNU.

Hvis du får gjort alle disse punktene, vil du være godt rustet for studiestart. Leser du i tillegg resten av skrivet, og sender inn eventuelle spørsmål du måtte sitte igjen med til noen av kontaktpersonene eller på nettsidens forum, så kommer du til å være veldig godt rustet for oppstarten.

Fadderperioden

De første ukene på NTNU kjennetegnes med en ekstremt bratt læringskurve og utrolig mye informasjon som skal huskes. Dette kan være, hvilke emner man skal ha, når forelesningene er, hvor Akademika er slik at man får kjøpt bøker, sikkerhetsrutiner på campus etc. For å gjøre oppstartsfasen litt mer gøy, og mye mer sosial, så arrangerer linjeforeningene på NTNU det som kalles fadderperioden, eller fadderuka. Dette er rundt to uker med gøyale aktiviteter der man blir godt kjent med sine nye medstudenter og får møte folk som allerede har studert noen år ved den linjen man skal gå. Det er lurt å bli med på så mye man gidder gjennom disse to ukene, og prøve sitt beste med å bli kjent med NTNU, linjeforeningen og Trondheim som studentby.

Overordnede kontaktpersoner

Personen som er ansvarlig for fadderperioden og alt relatert til den er Martinius. Han kan kontaktes på følgende måter.

Navn:Martinius Synstad Simonsen
Stilling:Faddersjef
E-post:faddersjef@gmail.com
Telefonnummer:476 66 170
Facebook:Martinius Synstad Simonsen

Hans høyre hånd, også kalt nestleder, i organiseringen av fadderperioden er Harald. Han kan kontaktes på følgende måter.

Navn:Harald Bjerkeli
Stilling:Nestleder i fadderutvalget
E-post:haralbbj@stud.ntnu.no
Telefonnummer:911 03 727
Facebook:Harald BBj

Jeg som skriver denne teksten heter Torgeir. Jeg er leder av Linjeforeningen Delta som arrangerer fadderperioden. Jeg kommer også som oftest til å være edru, og ha en bil tilgjengelig. Hvis det skjer en skade, eller noe lignende i løpet av fadderperioden så er det jeg som skal kontaktes. Du kan kontakte meg på følgende måter, døgnet rundt hele fadderperioden.

Navn:Torgeir Aambø
Stilling:Leder i Linjeforeningen Delta
E-post:delta.leder@gmail.com
Telefonnummer:48078889
Facebook:Torgeir Aambø

Hva er en linjeforening?

Over, nevnte jeg at fadderperioden arrangeres av linjeforeningene, men hva er egentlig disse? Så og si alle studenter på NTNU, hvertfall i Trondheim, tilhører en linjeforening. Dette er en samling med studenter fra en eller et par studieretninger som sammen frivillig jobber med å skape sosiale og faglige tilbud til de andre studentene som går de samme studieretningene. Linjeforeningen du tilhører heter som du kanskje har skjønt Delta, og dette er linjeforeningen for matematikk og fysikk. Studieretningene som tilhører Delta er

Så om du studerer ved en av disse linjene, så arrangerer Delta massevis av forskjellige aktiviteter og arrangementer som du kan være med på! Det første av disse som du kan være med på er selvfølgelig fadderperioden. Senere arrangeres hytteturer, spillkvelder, foredrag, kollokvier, ball og så videre. I tillegg har Delta en egen avis, en videogjeng, et fotballag, en matteklubb, et kor, et band, og mange flere grupper man kan være med i om man vil.

Delta har også sitt eget kontor i Realfagbygget på NTNU, Gløshaugen der det nesten alltid finnes gratis kaffe og en soffaplass man kan slappe av i. Dette er en plass der mange møtes for å spise lunsj eller for å ta en kaffe i pausen av en forelesning. Sammen med tre andre linjeforeninger driver vi også en studentbar kalt Realfagskjelleren. Her kan man nyte edle dråper til en billig penge, og slappe av etter en lang uke med skolearbeid.

Digitale plattformer

Vi i Linjeforeningen Delta har et par forskjellige digitale plattformer der informasjon gis ut. Offisiell informasjon, altså fra foreningens styre, legges ut her på Deltas nettside eller på vår facebookgruppe. Nettsiden har også mye annet relevant informasjon om både fadderperioden og Deltas tilbud til medlemmene. Det er på nettsiden du melder deg på fadderperioden, og du finner påmeldingsskjema her. Vi har også en Facebook likepage der det kommer generelle oppdateringer og informasjon om arrangementer. Nå i COVID-19 perioden har vi også laget en Discordserver der det diskuteres alt mulig, samt at man kan ha samtaler og videosamtaler.

Hva skjer når i fadderperioden?

I dette skrivet gis kun et lite overblikk av hva som skjer de forskjellige dagene. En mer detaljert oversikt, finner du her, og en detaljert tidsplan finner du her, og en detaljplan for hvert arrangement finner du her. Fadderperioden varer i to uker, fra 10. august til 23. august. Det er frivillig og gratis å delta på alle arrangementene.

Mandag 10.08

Dagen starter kl. 11.00 med den såkalte immatrikuleringssermonien. Dette markerer starten på din tid på NTNU, og man er offisielt en student ved NTNU. På grunn av smittevern vil denne seremonien foregår digitalt. For å opprettholde den sermonielle følelsen, arrangerer Delta livesending i felleskap på Gløshaugen. Her kan du se seremonien sammen med dine nye medstudenter, samtidig som vi deler dere inn i faddergrupper og markerer starten på fadderuken, så møt opp utenfor IT-bygget, sydfløy, kl. 10.30. På kvelden blir det byvandring med de nye faddergruppene for at dere skal få bli kjent med hverandre og byen

Tirsdag 11.08

Denne dagen har instituttene egen velkomstinformassjon fra morgenen av gjennom Realstart. Etter dette arrangerer vi en rebus for at man skal bli kjent med campus og de ulike arealene på NTNU.

Onsdag 12.08

Realstart fortsetter fra morgenen, og mot kvelden arrangeres leilighet-til-leilighet. Her blir du godt kjent med de på faddergruppen din og dine faddere.

Torsdag 13.08

Delta er ikke den eneste Linjeforeningen på NTNU, og vi har flere andre venneforeninger der det går studenter fra andre vitenskapelige studier. Denne kvelden kler vi oss ut og møter noen studenter fra disse andre foreningene og blir kjent med studentkulturen i Trondheim.

Fredag 14.08

Denne dagen er dedikert til å skape et ubrytelig bånd med en annen faddergruppe, altså en vennefaddergruppedag! Det arrangeres escape room, og andre småarrangementer.

Lørdag 15.08

Kanskje den mest kjente og utbredte festen i løpet av fadderperioden er Togafesten. Her kler alle studentene i byen seg i toga og gjennomfører greskinspirerte leker og aktiviteter.

Søndag 16.08

For å se den fine naturen rundt Trondheim arrangeres det en tur, i tillegg til en Komitékveld der du får se utallige aspekter av Delta samt våre tilbud og støtteapparat til våre studenter. Her vil alle komiteene og undergruppene presentere seg selv.

Mandag 17.08

Denne dagen begynner forelesningene og man begynner å kjenne på den vanlige studiehverdagen. Man trenger jo mat iløpet av en dag, så mot kvelden blir det MATematisk aften.

Tirsdag 18.08

Som student kan det være viktig å vite hvor man kan få tak i edle dråper på den sene nattestid, så for å bli kjent med byens lokale vannhull, arrangerer vi Bar-til-bar!

Onsdag 19.08

NTNU ligger jo i byen Trondheim, og er det noe Trondheim er kjent for, så er det skinnvest og bart. Hær bli det utkledningsfæst og masse gøyale aktiviteta.

Torsdag 20.08

Som student er det viktig å holde seg frisk og aktiv, dermed arrangeres det en idrettsdag på torsdag og fredag. Her blir det mange forskjellige idretter og konkurranser.

Denne dagen blir det idrettsdag for BMAT og ÅMATSTAT.

Fredag 21.08

Denne dagen starter med idrettsdag for BFY.

Dermed samles alle, for det er på tide å bli ekte Deltagere, altså medlemmer av Linjeforeningen Delta. For å bli dette kreves det lagarbeid og innsats.

Lørdag 22.08

Fadderperioden begynner å nærme seg slutten, og vi tenner kanonene for å avslutte med et skikkelig smell av en Piratfest! Her blir det piratrelevante aktiviteter og mye gøy.

Søndag 23.08

Dette blir den siste dagen i fadderperioden 2020, og det blir en rolig avslutning og restitusjonsdag. I vår fylte Delta 46 år, men på grunn av COVID-19 kunne vi ikke feire slik vi ville. Dermed avsluttes fadderperioden med en barnebursdag med saft, boller og kaker. Ikke minst steller vi istand en avsluttende quiz og viser film i Tradisjonsrik særklasse.

COVID-19 og smittevernsrutiner

Som vi alle vet har denne våren vært preget av et verdensomspennende virus. Dette viruset har ikke dødd ut, og det er fortsatt stor smitterisiko ved å samles mange mennesker på samme plass. Dermed må vi ta visse forhåndsregler når vi arrangerer fadderperioden i år. Alle, både nye studenter og gamle studenter, må følge disse for at vi skal få lov til å arrangere forskjellige aktiviteter og arrangementer.

Koronaforskriften

Koronaforskriften i Norges lovverk ligger i bunn for alle andre regler og all annen informasjon dere kommer over. Delta og NTNU er dermed pålagt å følge det som står i forskriften. Du trenger ikke lese den nøye selv, men de som er ansvarlige for arrangementene skal ha lest den og laget arrangementet gjennomførbart med hensyn til det som står der. For å oppsummere det viktigste for fadderperioden så er det;

  • Ikke mer enn 200 deltagende personer på et arrangement, arrangører kommer i tillegg. Det meste som skjer i fadderperioden regnes av staten som et arrangement, med unntak av blant annet loppemarked til inntekt til frivillige organisasjoner av en eller annen grunn.
  • Det skal være en meters avstand mellom alle personer på arrangementet, med unntak av sportslige arrangementer, kunstneriske arrangementer der personene er under 20 år, eller sommerleir, sommerskole eller skolelignende ferie- eller fritidstilbud der deltagerene er under 20 år. Kommuneoverlegen forklarte på et møte i vår at meteren gjelder for nesetipp til nesetipp .
  • Arrangørene må ha oversikt over hvem som er til stede under arrangementet. Dette er beskrevet i mer detalj litt under, ved oppmøtelister.
  • Arrangøren må ha gjort tiltak for at syke, eller potensielt smittede personer ikke møter opp på arrangementet, og at det er mulig å opprettholde god hygiene under arrangementet.

Risikogrupper

De fleste som smittes av COVID-19 får kun milde symptomer, og blir helt friske etter et par uker. Hovedfaktoren som øker kraftigheten av symptomene og risiko for alvorlig sykdom er alder, samt at på en generell basis reagerer menn sterkere enn kvinner. Det finnes dog noen grupper som kalles risikogrupper som har enten lav økt risiko eller høy økt risiko for alvorlig smitteforløp. FHI har beskrevet relativt grundig hva som regnes som slike risikogrupper. På et møte med kommuneoverlegen tidligere i vår ble jeg gjort oppmerksom på at svært få av de som begynner studier nå til høsten kommer til å være i en slik risikogruppe, og at vi burde innformere om akkurat dette for å unngå hysteri. Om du dog skulle befinne deg i en av risikogruppene bes du om å si ifra til Martinius (kontaktinfo nevnt i tidligere) slik at vi kan ta hensyn til dette i løpet av fadderperioden.

Oppmøtelister

For å få lov til å arrangere fadderperioden, og større arrangementer generelt, har det blitt satt et krav fra Staten om å føre oppmøtelister med navn og kontaktinformasjon på alle arrangementene som skjer i fadderperioden. Dette er for å kunne spore tilbake til personer som har vært i nærheten av smittetilfeller. Disse listene er veldig viktige, men det kan være at ansvarlige personer glemmer å føre opp personer. Dermed får dere alle et ansvar om å minne oss på å lage oppmøtelister om dette ikke blir gjort.

Listene blir slettet eller brent 10 dager etter arrangementet har foregått, så ikke bekymre deg for personvernsproblemer med å oppgi kontaktinformasjon.

Kontaktpersoner

De overordnede kontaktpersonene ble beskrevet tidligere, og det er disse man skal kontakte om man har generelle spørsmål eller ikke har noen andre å kontakte. For hver aktivitet som gjennomføres i fadderperioden kommer det til å være en forhåndsbestemt person som er ansvarlig for arrangementet og dermed også er kontaktperson for det arrangementet. En liste over hvem som er ansvarlig for hvilke arrangement finner du her. Å ha en person ansvarlig for hvert arrangement er et av kravene fra NTNU og FHI har satt for at vi skal få lov til å arrangere større arrangementer i offentligheten.

Hvor finner man mer info?

For mer studentrelevant informasjon angående COVID-19 anbefales det å lese på NTNUs informasjonssider om deres tiltak, retningslinjer og råd samt deres informasjon spesifikt til studenter. For mer overordnet samfunnsrelevant informasjon anbefales det å lese på Folkehelseinstituttet og Helsenorge. Der finner man oppdaterte nyheter, tall og statistikk, tips, råd og massevis med informasjon relevant til viruset. For mer direkte Trondheimsrelevant informasjon kan man lese på infosidene til Trondheim kommune.

Hvis du tror du kan ha blitt syk kan du lese her for informasjon om hva du burde gjøre og hvem man skal kontakte.

Tilbakemeldinger

Gjennom hele fadderperioden, også i etterkant, så setter vi utrolig stor pris på tilbakemelding på hvordan smittevern og andre ting har vært på arrangementene. Vi er frivillige studenter som arrangerer dette på vår fritid fordi vi ønsker at alle nye skal ha en så bra som mulig introduksjon til NTNU og studielivet. Dermed er vi ikke profesjonelle og kan gjøre feil og overse ting. Dermed er det viktig at du sier ifra dersom det er dårlig smittevern, om noe blir oversett eller glemt eller om det er situasjoner du følte ble ukomfortable. Jo tidligere vi får tilbakemelding, jo fortere kan vi forbedre arrangementene og sikkerheten. Vi vet det kan være skummelt å gi tilbakemeldinger, men det er utrolig viktig. Vi har laget et skjema der du kan skrive inn tilbakemeldinger, enten anonymt eller med navn om du ønsker. Det vil også komme et spørreskjema i etterkant av fadderperioden for å kartlegge hvordan de forskjellige arrangementene gikk, så husk å svar på den når den kommer. På forhånd, tusen takk for tilbakemeldinger!

Som sagt tidligere, vi gleder oss masse til å treffe deg til høsten, og håper at du bli med på så mange av aktivitetene og tilbudene som du har lyst til. Vi skal prøve vårt beste å legge opp til en fantastisk oppstartsperiode med en kjempebra fadderperiode der du kommer til å få studievenner og bli kjent med medstudenter, samt kommer til å få et innblikk i hvordan det er å være student i Trondheim og på NTNU. Vi ses!

MVH
Torgeir Aambø
Leder i Delta,
Linjeforeningen for matematikk og fysikk

nb_NONO
en_USEN nb_NONO